Reka Mura

Prlekijo loči od Prekmurja reka Mura, katere pritoki in mrtvice ustvarjajo poseben eko-sistem, prepoznaven kot dom številnih gozdnih živali, rib in ptic. Ljudje so bili tod tesno povezani z reko, ki jim je vedno znova odnašala dragoceno zemljo, poplavljala polja in odnašala pridelke. Kot mlinarji so jo vpregali v svoja mlinska kolesa in kot brodarji so jo obvladovali na svojih prečkanjih.

Nedaleč od Ljutomera se na robu naselja Mota nahaja ribiški dom. Odlična ponudba tamkajšnje gostilne Trnek poskrbi za dobro počutje gostov, ki lahko ribijo v lepo urejenih gramoznicah ob ribiškem domu ali se družijo na piknikih v neokrnjeni naravi.  Radovedni gostje se od tam radi podajo na zanimiv pohod po učni poti “Od mrtvic do reke”, kjer spoznajo redke rastline, živali in biotope zavarovanega območja Natura 2000 ob reki Muri.  

Preberi več...

Nekaj kilometrov naprej, na drugem koncu Mote, lahko prečkate reko na starodaven način z lesenim brodom, ki ga že desetletja upravlja družina Pozderec. Tinekov brod povezuje življanje ob reki Muri, življenje Prlekov in Prekmurcev.

Gostilna Trnek

Tinekov brod