Prleška kuhinja

Prlekija ima zelo bogato in raznoliko domačo kuhinjo, ki so jo oblikovale jedi, pripravljene le iz doma pridelanih živil.

Vsakodnevna hrana je bila preprosta, praznični jedilniki pa so bili pestri in zelo bogati. Tradicionalne jedi, ki bi jim lahko rekli kar prave pojedine, so se pripravljale ob vseh večjih kmečkih opravilih, praznikih in posebnih priložnostih.

Prleška kulinarika je tudi ena od pomembnih turističnih privlačnosti naših krajev. Gostilne in  turistične kmetije ponujajo te jedi kot svoje hišne specialitete. 

Ena od kulinaričnih posebnosti je Prleška tűnka. Gre za najboljše kose svinjskega mesa, brez kosti, kože in površinskih masti. Ko pride iz razsola se pokuha ali popeče ter podimi. Prekajeno meso se da v tünko, tradicionalno so te posode bile iz lesa, tako, da je spodaj plast zaseke, na katero se položi meso, potem spet plast zaseke, itd. Z zorenjem v zaseki, dobi meso poseben okus, ki ga cenijo tako poznavalci gastronomije kot ljubitelji dobre hrane.

 

Nekaj receptov tradicionalnih prleških jedi

Gobova juha s smetano

Surovine: 20 do 25 dag svežih gob, 1,5/ vode, 1 žlica moke, 2 dl kisle smetane, kumina, lovorov list, 2 stroka česna, sesekljan peteršilj, poper.

Priprava: Gobe očistimo, operemo in poparimo. Damo kuhat, dodamo kumino, lovorov list, sesekljan česen. Ko so gobe kuhane, dodamo podmet iz vode, moke in smetane. Juha naj prevre. Nazadnje dodamo sesekljan peteršilj in poper.

Vir: Marija Fras, Prleška kuhinja

Kisla repa s svinjskimi kostmi

Surovine: 3/4 kg kisle repe, 1/2 kg mesnatih svinjskih kosti, 2 stroka česna, 1/2 čebule, 1/2 žličke kumine, 1 žlica masti, 1 žlica moke, 1 žlička rdeče paprike.

Priprava: Kislo repo operemo in damo kuhat. Dodamo oprane svinjske kosti, sesekljan česen, kumino, pokrijemo in kuhamo. Ko se meso in repa zmehčata, dodamo prežganje iz maščobe, čebule in moke. Na koncu dodamo rdečo papriko, prežganje zalijemo z mrzlo vodo, razmešamo in stresemo k repi. Jed naj ponovno prevre. Solimo in malo popramo. H kisli repi in mesu ponudimo kruh.

Vir: Marija Fras, Prleška kuhinja

Kvašene ali pacane kumare

Surovine: srednje velike kumare (kot za vlaganje), kis, voda, sol, višnjevo listje, listi in seme janeža.

Priprava: Kumare operemo in jim odrežemo oba konca, da se hitreje skisajo. Zložimo jih v večji steklen kozarec (2 do 3 l). Zalijemo z razredčenim in osoljenim kisom. Na dno kozarca damo oprano višnjevo listje in janež. Pokrijemo in postavimo na sonce; po dveh dneh jih že lahko uporabimo.

Vir: Marija Fras, Prleška kuhinja

Kvasenica

Surovine:
- testo (za kvasenico):50 dag ostre moke, 3dag kvasa, 1 žlička sladkorja za kvas, približno 1/4 l mleka, malo masti ali nekaj žlic kisle smetane, sol.
- nadev: 50 dag skute, 3 dl kisle smetane, 1 jajce, sol, sladkor po želji.

Priprava:
Iz prej naštetih sestavin pripravimo kvašeno testo. Vzhajano razvaljamo na loparju in namažemo z nadevom 2 cm od roba testa, da sestavine ne odtekajo čez rob. Po vrhu premažemo s kislo smetano, ki ji dodamo žličko moke. Kvasenico pečemo v krušni peči, če je nimamo, pa v pekaču v električni pečici. Ponudimo še vročo.

Vir: Marija Fras, Prleška kuhinja

Gibanica

Surovine:
- 75 dag gladke ali mešane moke, sol, 1 jajce, 1 žlica belega olja, (lahko sončnično), 1 žlica kisa, mlačna voda
- nadev: 1 do 1,25 kg skute, 3 jajca, sol, ½ l kisle smetane, 20 dag masla (margarine), lahko svinjske masti, 2 do 4 žlice sladkorja, pest rozin, mast za pekač.

Priprava:
Iz najprej naštetih živil zamesimo testo, ki ga dobro pregnetemo. Počiva naj dve uri ali več, da se lepše razvleče. Spočito testo razvaljamo in razvlečemo na pomokanem prtu. Pustimo ga nekaj časa, da se osuši. Pripravimo okrogel lončen pekač in ga namažemo z mastjo ali drugo maščobo. Testo razgrnemo čez pekač. Tisti del testa, ki visi čez rob, razrežemo na 7 ali 8 delov. Prvo plast testa premažemo z raztopljenim maslom, naslednjo plast z gostejšim nadevom. V tem vrstnem redu delamo, dokler ne porabimo vsega materiala. Po nadevu lahko potresemo oprane rozine, ni pa nujno. Spodaj sta dve ali tri plasti testa, vmes pa dve plasti in na vrhu dve, torej štiri plasti testa in tri nadeva. Na vrhu gibanico namažemo s smetano. Tudi vmes lahko testo poškropimo s smetano. Gibanico spečemo v krušni peči ali peči pri temperaturi 200°C pečeno potresemo s sladkorjem.