Kasaštvo

Leta 1874 so bile na Cvenu prve konjske dirke, kar je rojstna letnica ljutomerskih konjskih dirk, saj se je ozemlje Prlekije ponašalo z zelo razvito konjerejo. To dokazuje tudi ljutomerski grb, ki je obstajal že v 15. stoletju in predstavlja srebrni ščit, v katerem je po trati dirkajoči enorogi konj. V okolici Ljutomera je bilo pri porokah pomembno, da se je nevesta peljala domov z najboljšo vprego in prišla z ženinom pred drugimi gosti domov, da ji ni bilo treba prositi in načenjati kruha v navzočnosti gostov. Ta šega je značilna za čas pred letom 1874.

Kasač je plemenit konj. Njegov živahen temperament je uporaben tudi v gospodarstvu. Je hiter, trden, delaven, skromen v prehrani, žilav, vztrajen in eleganten. V Prlekiji ga vzrejajo že več stoletij. Leta 1875 je bilo v Ljutomeru ustanovljeno dirkalno društvo.

Kasaški šport in konjske dirke, sta pustila pomemben pečat v preteklosti in sooblikujeta utrip življenja v Prlekiji tudi v prihodnosti. Poletje je zaznamovano s konjskimi dirkami, ki so vrhunec nedeljskih popoldnevov. Postalo je že tradicija, da se družine skupaj s prijatelji odpravijo na konjske dirke. Letno priredi kasaško društvo deset tekmovalnih dirk z mednarodno udeležbo. Kasaštvo in kasaški šport sta vključena v turistično ponudbo. Obiskovalci imajo možnost ogleda hipodroma in treninga kasačev.

Kasaški klub Ljutomer

Koledar kasaških dirk

Možnost jahanja

Muzej Ljutomerski kasač

Ul. I. slovenskega tabora 16
9240 Ljutomer
t. +386 (0)2 581 18 59
e. muzejkkljutomer@gmail.com

Muzej je umeščen v sklop Kasaškega kluba Ljutomer, hlevov in dirkališča - tja, kamor tudi sodi. Glede na dane prostorske možnosti je zasnovan tako, da omogoča vpogled v zgodovinski spomin kasaštva od njegovih začetkov do danes.

Muzej je konceptualno strokovno zastavljen na tak način, da je v njem za vsakogar nekaj, podkovstvo, razvoj društva, področje reje in delovanje kluba znotraj raznih organizacij. Na svetlobnih panojih je predstavljenih 25 rejskih in tekmovalskih družin, ki so s konji tesno povezane že več kot stoletje. Gradivo vseh ostalih darovalcev, fotografije in priznanja pa si obiskovalec lahko ogleda v elektronsko obdelani obliki na 8 ekranih. V vitrinah so na ogled pokali in plakete, ki so jih klub in rejci ter tekmovalci prejeli za svoje uspehe na področju kasaštva. Mladim je namenjen kratek film. Pripoved razigrane žrebičke Jone vas popelje skozi zgodovino kasaštva, kasača in njegove vloge. Vključen je tudi ogled hipodroma in konjev.

Preberi več ...