Galerija

Hotel Opera v Ljutomeru
Datum dogodka: 21.2.2020

Skupina 2020, ki jo sestavljajo člani gledališke šole v Ljutomeru, je uprizorila komedijo Kena Ludwiga v dveh dejanjih Hotel Opera. »Zamenjave, intrige, neverjetne situacije. Sobe, hodniki, gledališče, banket. Karakterji, petje, oboževanje, opera in predvsem ljubezen – amore. Vse to povzema dogajanje v predstavi Hotel Opera,« je na kratko povzel režiser Viktor Hrvatin Meglič. V predstavi, ki je premiero doživela v četrtek, 20. februarja 2020, so nastopili Bernard Rebernik, Anja Pušenjak, Mira Rebernik Žižek, Jožef Pečnik, Fani Zorec, Danijela Kutnjak, Sonja Kolbl in Jožef Laba. Prva ponovitev predstave bo v soboto, 22. februarja 2020, prav tako ob 19.30 uri v Domu kulture Ljutomer.

Obisk delegacije Charter of European Rural Communities
Datum dogodka: 20.2.2020

Občino Ljutomer so obiskali predstavniki organizacije Charter of European Rural Communities, ustanovljene leta 1989. Ta organizacija izvaja številne projekte tako za mlade, kot tudi starejše. Namen projektov in programov, ki jih izvajajo, je seznanitev delegacij iz posameznih držav z Evropsko unijo ter kulturami in značilnostmi držav. V organizacijo je trenutno vključenih 28 mest iz 28 držav, glede na to, da Slovenija trenutno nima predstavnika, se je vodstvo organizacije odločilo, da obišče Ljutomer in preveri interes za vključitev.

Tako so v nedeljo, 16. in v ponedeljek, 17. februarja 2020, našo občino obiskali predsednik organizacije Boy Scholtze, sekretarka Hester Binnendijk in koordinator projekta mladih Marko Jović. Opravili so pogovor z županjo mag. Olgo Karba in njenimi sodelavci iz občinske uprave, med drugim pa so si ogledali mesto Ljutomer, muzejske zbirke v Mestni hiši Ljutomer, lončarstvo Žuman Ljutomer, turistično kmetijo Frank-Ozmec Slamnjak,  Jeruzalem in Bioterme Mala Nedelja. Z videnim so bili zadovoljni, odločitev o vključitvi Ljutomera v to organizacijo pa bo znana v prihodnjih mesecih.

Prleško gostüvaje pri Mali Nedelji
Datum dogodka: 18.2.2020

Kulturno društvo Anton Krempl Mala Nedelja je predstavilo komedijo Prleško gostüvaje. Več kot trideset ustvarjalcev je na oder postavilo gledališko predstavo avtorja Tadeja Murkoviča in navdušilo obiskovalce. Tako na premieri v petek, 14. februarja 2020, kot na prvi ponovitvi v nedeljo, 16. februarja 2020, je bil Kulturni dom Mala Nedelja premajhen za vse, ki so si želeli ogledati predstavo, ki jo je avtor postavil v čas po prvi svetovni vojni, ko so v Prlekiji gostije trajale več dni, na njih pa so še vabili pozavčini. »Obujamo spomine na stare običaje, kako je ženin s svati prišel na nevestin dom in so mu pred pravo nevesto ponudili lažne neveste, kako se je nevesta poslavljala od doma in kako jo je ženinova mati sprejela v novi dom. Spominjamo se, kako so nevesti z glave snemali venec in kako sta mladoporočenca ob polnoči prvič zaplesala kot mož in žena,« je del dogajanja predstavil avtor besedila in režiser. Ponovitev Prleškega gostüvaja bo v petek, 28. februarja in v nedeljo, 1. marca 2020, prav tako v Kulturnem domu Mala Nedelja.

Fotografije: Branko Košti

Podeljena Miklošičeva nagrada in priznanja
Datum dogodka: 10.2.2020

Občina Ljutomer je osrednjo slovesnost ob slovenskem kulturnem prazniku pripravila v četrtek, 6. februarja 2020, v Domu kulture Ljutomer. Pred slovesnostjo, na kateri je županja Ljutomera mag. Olga Karba podelila Miklošičevo nagrado in priznanja, je Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer v Galeriji Anteja Trstenjaka Ljutomer pripravila literarni performans ob otvoritvi razstave keramike in fotografij z naslovom Dotik.

Osrednji govornik na slovesnosti ob kulturnem prazniku je bil prof. dr. Janez Bogataj. »Ob prebiranju napitnice Zdravljice se pod univerzalno sporočilo vseh časov, za vse družbene skupine in za vsa geografska okolja sveta odpirajo temeljna vprašanja sožitja vseh narodov in ljudstev, vprašanja prijateljstev, strpnosti glede kulturnih različnosti in vprašanja svobodoljubja. Poglejmo samo kam nas je danes privedlo polpreteklo tako opevano prijateljstvo  in celo bratstvo s sosednjim Balkanom, kako se poglablja razumevanje kulturnih razlik, kako prav te razlike ne znamo razumevati kot naše ohladitve, kako smo nestrpni do verskih in še kakšnih različnosti. Prav zato bi si morali večkrat priklicati v spomin izjemne Prešernove misli, saj bi nam bile lahko vodilo in usmerjanje naših dejanj v sodobnem svetu. Ne smejo nas zanimati geografske razdalje, kvadratni kilometri, ampak izključno obsegi ter sporočila kulturnih oblik, ki smo jih podedovali in jih ustvarjamo za izboljšanje naših vsakdanjikov in praznikov. Glede te razsežnosti smo si enakopravni z vsemi okolji, kulturami globalnega sveta,« je med drugim dejal Bogataj.

Miklošičevo nagrado za leto 2020 je prejel Albin Rožman s Spodnjega Kamenščaka za dolgoletno izjemno uspešno delovanje na področju ljubiteljske kulture. Miklošičeva priznanja pa so prejeli Marjan Rudolf s Krapja za tvorno in uspešno delovanje na področju zborovske glasbe, Anton Cimerman z Grab za dolgoletno uspešno delovanje na likovnem področju in Liljana Peršak iz Radoslavcev za uspešno delovanje na področju ljubiteljske kulture.

Kulturni program »Ko spregovori ženska duša« so pripravili dijaki in dijakinje 2. letnika Umetniške Gimnazije na Gimnaziji Franca Miklošiča Ljutomer pod mentorstvom profesorice strokovnih predmetov za gledališče Dunje Zupanec. Izvedli so predstavo Penelopina preja, ki jo je režirala Monika Čuš.

Občni zbor TD Pütar Stročja vas
Datum dogodka: 6.2.2020

V nedeljo, 26. januarja 2020, so se na rednem letnem občnem zboru sestali člani Turističnega društva (TD) Pütar. Pod vodstvom dosedanjega predsednika Borisa Lebarja so v letu 2019 izvedli številne prireditve. Izmed odmevnejših je izpostavil tradicionalne pohode po vaseh Krajevne skupnosti Stročja vas, čistilno akcijo, krst klopotca in različne delavnice. Sodelovali so pri prireditvah s tamkajšnjo osnovno šolo in vrtcem, Občinski turistično zvezo, Pomurski turistično zvezo in drugimi turističnimi društvi. Na tokratnem občnem zboru, kjer je prisotne v imenu lokalne skupnosti pozdravil podžupan Ljutomera Niko Miholič,  so opravili volitve. Za novega predsednika so izvolili Andreja Nemca.  Sprejemali so tudi program dela za letošnje leto. Znova so si zadali veliko del in nalog, vse pa bo v znamenju 20-letnice društva, ki jo bodo z osrednjo prireditvijo obeležili 5. junija 2020.

Občni zbor KD Ivan Kaučič Ljutomer
Datum dogodka: 5.2.2020

V petek, 31. februarja 2020, je v gostišču Stari hrast v Radomerju potekal občni zbor Kulturnega društva (KD) Ivan Kaučič Ljutomer. Gre za največje kulturno društvo v občini, ki združuje osem sekcij (Ljutomerski oktet, pihalni orkester, gledališka skupina, likovna sekcija, literarno dramska sekcija, tamburaški orkester, dekliška skupina Evridika, multimedijska sekcija). Glede na predstavljena poročila posameznih vodij sekcij so bili člani v letu 2019 izredno dejavni. Poleg vsakotedenskih vaj so organizirali samostojne nastope, največkrat pa so s svojim programom udeleževali različnih prireditev. Na tokratnem občnem zboru so sprejeli bogat program dela za letošnje leto, kot je dejala predsednica društva Mira Rebernik Žižek pa si bodo letos prizadevali ponovno pripraviti društveno prireditev, na kateri se bodo predstavile prav vse sekcije društva. Kot gost je na zboru spregovoril podžupan občine Ljutomer Niko Miholič. Čestital je prisotnim za izvedbo bogatega programa v lanskem letu, posebej pa je poudaril pristop k oglaševanju prireditev, ki so po mnenju podžupana odlične, vendar nekatere preslabo obiskane. Oglaševanje prireditev bo, kot je dodal podžupan, urejeno tudi preko projekta »Zadruga«, ki bo zaživel v letošnjem letu.

50. razglasitev najboljših športnikov Športne zveze Ljutomer
Datum dogodka: 3.2.2020

Športna zveza (ŠZ) Ljutomer je v torek, 28. januarja 2020, pripravila 50. razglasitev najboljših športnikov Športne zveze Ljutomer, ob tej priložnosti pa so posebni priznanji izročili športnikoma, ki sta največkrat bila razglašena za najboljša. V moški konkurenci je bil devetkrat najboljši športnik kegljač Harry Steržaj, v ženski konkurenci pa je naziv najboljše desetkrat pripadel strelki Manueli Rudolf. Na slovesnosti je bil osrednji gost svetovni prvak v kickboksu David Žibrat, ki je skupaj s predsednikom ŠZ Ljutomer Miroslavom Rauterjem ter podžupanoma Občine Ljutomer Nikom Miholičem in Jankom Špindlerjem podeljeval priznanja.

V letu 2019 so športniki ŠZ Ljutomer zabeležili nekaj izvrstnih rezultatov: David Žibrat je osvojil naslov svetovnega prvaka, z evropskim naslovom se lahko pohvalijo igralci pikada Leon Mertük, Mojca Mužič in moška ekipa Top Gun, ženska ekipa Top Gun Teleing gradnje je na evropskem prvenstvo osvojila srebro, bronaste kolajne z evropskih prvenstev pa so si nadeli igralca pikada Lea Zabavnik in Aleš Zadravec ter veteranska ekipa KMN Meteorplast v malem nogometu.

V izboru za najboljšega športnika leta 2019 je prvo mesto zasedel David Žibrat (Kickboxing klub Pomurje) z Mote, ki je v lanskem letu v Sarajevu postal svetovni prvak v kategoriji light contact do 89 kilogramov. Na drugo mesto se je uvrstil državni članski prvak v judu Narsej Lackovič (TVD Partizan Ljutomer) iz Drakovcev, na tretje pa državni članski prvak v boksu Alen Bolkovič (Boks klub Ljutomer) s Podgradja. V ženski konkurenci je naslov najboljše pripadel Ljutomerčanki Sari Makovec (Ženski nogometni klub Nona Pomurje Beltinci), ki je s člansko ekipo osvojila tako državni, kot tudi pokalni naslov. Na drugo mesto se je v izboru uvrstila odbojkarica Veronika Mikl iz Ljutomera, članica novogoriškega prvoligaša in državne reprezentance, udeleženke evropskega prvenstva. Tretje mesto je pripadlo igralki skvoša Sari Rojnik iz Veržeja, članici Squash kluba Škofja Loka.

Med društvi je prvo mesto pripadlo judo sekciji TVD Partizan Ljutomer. Na drugo mesto se je zavihtel Klub malega nogometa Meteorplast, tretje mesto pa je pripadlo Kasaškemu klubu Ljutomer.

Posebna priznanja za osvojitev medalj na državnih šolskih športnih tekmovanjih so prejeli: judo ekipa OŠ Ivana Cankarja Ljutomer, atleti Jonas Kumer, Mia Kivač in Klemen Puconja, judoisti Niko Kuzma, Nejc Škrget, Sara Vrbančič in Tom Filipič ter strelska ekipa Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer. Posebnih priznanj so bili deležni tudi perspektivni športniki in športnice: Luka Marinič (pikado), Marko Slana (kasaštvo), Nick Škoflanc (karate), Kimi Vičar (futsal) in Lucija Mesarič (twirling).

Posebna priznanja so prejeli Društvo paraplegikov Prekmurja in Prlekije (40 let), NTK SPIN Mala Nedelja (10 let), Rugby in touch rugby klub Ljutomer (10 let), ŠD Altafin Stročja vas (10 let), ŠD Prleška judo šola (10 let), Janez Munda za kolesarski podvig od Prlekije do Nordkappa in nazaj (7414 km), Saša Makoter za večletno aktivno delo v futsalu, nogometu in odbojki ter Team Ljutomer (TVD Partizan Ljutomer – karate sekcija) za odlične dosežke v letu 2019.

Občni zbor ČD Ljutomer
Datum dogodka: 3.2.2020

V nedeljo, 27. januarja 2020, so se na rednem letnem občnem zboru zbrali člani Čebelarskega društva (ČD) Ljutomer. Na zboru, ki je bil volilni, se je dosedanji predsednik Branko Bratinščak, ki je društvo vodil kar 16 let, sprehodil skozi aktivnosti, ki so jih izvajali v njegovih štirih mandati predsedovanja. Izpostavil je ustanovitev čebelarskih krožkov v šolah, postavitev učnega čebelnjaka pri Osnovni šoli Ivana Cankarja Ljutomer, čebelarsko učno pot do čebelnjaka z označenimi medovitimi rastlinami, vsakoletne akcije odprtih vrat s prikazi, sodelovanje na občinskih prireditvah in prireditvah Čebelarske zveze Slovenije in tradicionalni slovenski zajtrk. Na tokratnem zboru so izvolili novo vodstvo. Novi predsednik je Jože Feuš, podpredsednik pa Janez Vencelj. Med drugim so podeljevali tudi priznanja in zahvale članom. Značke zvestobe ČZS so prejeli: Franc Belcl za 40 let, Igor Novak za 40 let in Bojan Balažič za 30 let zvestobe. Prisotne na občnem zboru so nagovorili tudi podžupan Občine Ljutomer Niko Miholič, podpredsednik ČZS Janez Vencelj in lastnik firme Fajn Tim d.o.o. Janko Belcl, ki je društvu doniral 50 sadik medovitih rastlin.

Občni zbor TD Stara Cesta
Datum dogodka: 3.2.2020

Člani Turističnega društva (TD) Stara Cesta so bili zelo dejavni tudi v letu 2019. Kot je na občnem zboru, ki so ga pripravili v petek, 24. januarja 2020, povedala predsednica društva Marija Gaube, so poleg tradicionalnih prireditev (18. Sodobne rimske igre, 14. Bučarija) organizirali razne pohode, bili udeleženi na pustni povorki v Ljutomeru, pripravili so  čistilno akcijo ter sodelovali na številnih prireditvah v domači krajevni skupnosti in tudi drugod. Tudi za leto 2020 so si zastavili bogat program.  Ponovno bodo organizirali Sodobne rimske igre in Bučarijo, organizirali društvene akcije ter se udeleževali prireditev drugih društev. V imenu lokalne skupnosti se je občnega zbora TD Stara cesta udeležil podžupan ljutomerske občine Niko Miholič. Članom društva je čestital za aktivno, prostovoljno delo, v svojem nagovoru pa izpostavil predvsem prizadevanje lokalne skupnosti, da preko projekta »Zadruga«, za katerega so bila pridobljena tudi nepovratna sredstva, vse društvene prireditve dobijo na večji prepoznavnosti, predvsem skozi oglaševanje, ki bo v prihodnje urejeno prav preko omenjenega projekta.

Malonedeljski Pohodniki so ponovno zmagali v Črni na Koroškem
Datum dogodka: 30.1.2020

Črna na Koroškem je v soboto, 25. januarja 2020, gostila že 28. Zimsko pravljico, dogodek, na katerem med drugim zidajo skulpture iz snega. Že trinajstič so se prireditve udeležili Pohodniki, sekcija Turističnega društva Mala Nedelja - Radoslavci. Prleki so že deseto leto zapored s svojo skulpturo ponovno zmagali po izboru občinstva. Tokrat so Pohodniki naredili Kralja Matjaža, ki v rokah drži Alenčico in v tej kategoriji premagali ostalih 34 skupin graditeljev skulptur. Med skulpturami je veliko pozornosti požel tudi Kitajski zid, ki je bil delo ekipe županj, del katere je bila tudi županja Občine Ljutomer mag. Olga Karba.

Slavnostna akademija ob Kremplovem letu
Datum dogodka: 30.1.2020

Letos mineva 230 let od rojstva Antona Krempla, slovenskega zgodovinarja, pesnika, pisatelja in narodnega buditelja, ki je med drugim deloval tudi v Mali Nedelji. Kulturno društvo Anton Krempl Mala Nedelja se je odločilo, da bo v letu 2020 pripravilo številne prireditve, s katerimi se bodo spomnili Krempla. V soboto, 25. januarja 2020, so tako pripravili v tamkajšnji cerkvi pripravili slavnostno akademijo z zahvalno sveto mašo. Sveto mašo sta darovala domača župnika Srečko Fras in Frančišek Horvat, pripravljen pa je bil kulturni program, v katerem so sodelovali vokalni kvintet Klopotec s Kapele, pevske ljudskih pesmi Soside, Križevski rogisti, Ludvik Rudolf, Hana in Silvija Filipič, Jože Andrejek, Kaja Hanžel ter Nuša in Nejc Cimerman.

Slavnostno govornik je bil prof. Franc Čuš, ki se je sprehodil skozi življenje in delo Krempla.

Čuš je dejal, da je Krempl živel in deloval v času, ko slovenski jezikovni prostor še ni bil poenoten, »saj se je delil na alpski in panonski del, obstajala sta osrednjeslovenski in vzhodnoslovenski knjižni jezik, ki se je delil še na prekmurskega in vzhodnoštajerskega, značilnega za prostor med Muro in Dravo«. Zaradi cenzure je moral štirikrat popravljati rokopis svojega najpomembnejšega in najbolj znanega dela Dogodivšine štajerske zemle, zato ni dočakal celotne tiskane izdaje, saj je izšla šele po njegovi smrti.

V imenu lokalne skupnosti je spregovoril ljutomerski podžupan Janko Špindler, ki je poudaril,

da smo Prleki lahko upravičeno ponosni na svojo zgodovino. »Prlekija je dala veliko pomembnih mejnikov v slovenski zgodovini in veliko pomembnih mož, ki so bili na izredno visoki intelektualni ravni. Njihova dejanja so pustila globok pečat,« je še dodal.

Koline na cvenskem Grünti
Datum dogodka: 28.1.2020

Prizadevni člani Turističnega društva Cven že več kot desetletje konec januarja pripravijo koline. Tako so tudi letos, v soboto, 25. januarja 2020, na Grünti na Cvenu prikazali nekoč izredno priljubljen družinski praznik. Člani društva pod vodstvom predsednika Janka Horvata z željo, da dogodek ne bi šel v pozabo, prikažejo kako so nekoč v Prlekiji izvedli to kmečko opravilo. Obiskovalci prireditve, med njimi sta bila tudi podžupan Občine Ljutomer Janko Špindler in predsednica sveta KS Cven Saša Polajnar, se tako lahko seznanijo tudi s postopkom priprave tradicionalne prleške tünke.

Zbor članov EKD Künšni Prleki
Datum dogodka: 28.1.2020

V petek, 24. januarja 2020, je bil v gostišču Stari hrast v Radomerju zbor članov Etnološko kulturnega društva (EKD) Künštni Prleki, ki ga kot predsednik vodi Stanko Munda. Pregledali so postorjeno v lanskem letu in si zadali naloge za prihodnje. Želijo si predvsem, da bi se jim priključili mlajši člani, ki bi nadaljevali zgodbo prepoznavnosti Prlekije in prleških značilnosti. Med gosti tokratnega zbora članov sta bila tudi podžupan Občine Ljutomer Janko Špindler in predsednik sveta KS Železne Dveri Marjan Munda, ki sta pohvalila prostovoljno delo članov društva ter jim zaželela dobra dela in zgledno sodelovanje z lokalno skupnostjo tudi v letu 2020.

Gledališčniki navdušili s komedijo Ljubimci
Datum dogodka: 27.1.2020

Gledališka skupina KD Ivan Kaučič iz Ljutomera se je v petek, 24. januarja 2020, v Domu kulture Ljutomer predstavila s komedijo Radeta Vukotića Ljubimci. Predstavo je režiral Srečko Centrih, ki je skupaj z Ljubo Erhatič, Urško Osterc, Romano Ivanuša in Samom Tušem  del ekipe, ki je do solz nasmejala poln avditorij. V imenu lokalne skupnosti se je ustvarjalcem predstave zahvalila višja svetovalke ljutomerske občinske uprave Bojana Babič Škrlec.

Komedija prinaša zgodbo upokojenega Avgusta – igra ga Srečko Centrih, ki si še vedno želi le eno: skakati čez plot s svojo bivšo mlado sodelavko Nino, igra jo Urška Osterc. Avgustova žena Lenka – Ljuba Erhatič – pa je zaljubljena v Mikija (Samo Tuš), Vidinega moža. Vido igra Romana Ivanuša, ki pa flirta s ... skratka gledališčniki so pripravili devetdeset minut smeha in zabave. Ostali sodelujoči pri predstavi so: Vika Lebar, ki je pomagala pri vajah, sceno je zasnoval Albin Rožman, poslikavo scene je opravil Drago Ficko, tehnično pa sta vse pripravila Robert Semenič in Milan Prelog. Garderobo je izbrala Ljuba Erhatič, fotografiral pa jih je Danilo Ivančič.

Produkcija Pod reflektorjem navdušila
Datum dogodka: 20.1.2020

Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer je v petek, 17. januarja 2020, pripravila produkcijo Pod reflektorjem. V Domu kulture Ljutomer so se predstavili dijaki 1., 2. in 3. letnika umetniške gimnazije smer gledališče in film, ki so kritični opazovalci našega časa in ki svoja videnja in čutenja izražajo na različne načine - z igro, skozi fotografski objektiv ali skozi film. Produkcija, ki so si jo v družbi ravnatelja GFML Zvonka Kusteca med drugim ogledali ljutomerska županja mag. Olga Karba ter podžupana Niko Miholič in Janko Špindler, je navdušila polno dvorano Doma kulture v Ljutomeru.

Mladi umetniki so uprizorili gledališki predstavi Gnezdo časa in Penelopina Preja ter predstavili filmčke z naslovi »Kmetijstvo in voda«, »Narava = Človek?«, »Strup« ter »Vsakdo je lahko vzgled«, ki so ga posneli skupaj z učenci iz Osnovne šole Cvetka Golarja Ljutomer v okviru natečaja Bodi dober, bodi kul. Obenem so si obiskovalci v galeriji lahko ogledali razstavo fotozgodb, ki so jo pripravili dijaki 1. letnika, ki so se lotili sestavljanja kratkih fotozgodb.

Delovno srečanje s predsedniki kulturnih društev
Datum dogodka: 16.1.2020

Vodja Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, Območna izpostava Ljutomer (JSKD OI Ljutomer) Mira Rebernik Žižek je v sredo, 15. januarja 2020, že tradicionalno povabila na delovno srečanje predsednike kulturnih društev in predstavnike Občine Ljutomer. V sejni sobi Občine Ljutomer je Rebernik Žižkova uvodoma predstavila podatke o izvedenih programih JSKD OI Ljutomer. V lanskem letu je JSKD OI Ljutomer izvedel 80 prireditev, od tega jih je bilo v Ljutomeru 41, 11 skupin iz ljutomerske občine pa se je udeležilo regijskih in državnih srečanj. V nadaljevanju srečanja so bili izpostavljeni doseženi uspehi, načrti za prihodnje in potrebe po investicijah ter vzdrževanju objektov za kulturo. Vsi prisotni, med njimi sta bila tudi podžupan Občine Ljutomer Janko Špindler in višja svetovalka občinske uprave Karmen Lah, so bili enotnega mnenja, da imamo v občini Ljutomer bogato delovanje društev na področju ljubiteljske kulture in da društva skrbijo tudi za ohranjanje kulturne dediščine.

20 let Kluba motoristov Samorog
Datum dogodka: 14.1.2020

V prostorih Zadružnega doma Krištanci so v soboto, 11. januarja 2020, člani Kluba motoristov Samorog, ki imajo v omenjenem domu tudi klubsko sobo, obeležili 20 let delovanja. Predsednik kluba Rihard Novak je prisotnim gostom in predstavnikom drugih motorističnih klubov po Sloveniji predstavil delovanje v minulih dveh desetletjih, ko so med drugim uspešno organizirali številna motoristična srečanja, ki so bila odlično obiskana. Med gosti praznovanja jubileja je bil tudi ljutomerski podžupan Niko Miholič, ki se je članom Kluba motoristov Samorog zahvalil za odlično organiziranost in ozaveščanje širše javnosti o varni vožnji.

Podžupan Miholič gost Nefiks kariernega dne
Datum dogodka: 8.1.2020

Na srednjih šolah po celotni Sloveniji med 6. in 10. januarjem 2020 že peto leto zapored poteka Nefiks karierni dan, ki ga je letos podprla Skupnost občin Slovenije. Na Gimnaziji Franca Miklošiča Ljutomer so dogodek izvedli v torek, 7. januarja 2020, in se na njem s podžupanom Občine Ljutomer Nikom Miholičem pogovarjali o prihodnosti mladih v ljutomerski občini. Gimnazijci, dijaki 3. letnika, so podžupana spraševali o možnostih zaposlovanja v lokalnem okolju. Vse več mladih po končanem izobraževanju svojo zaposlitev išče v lokalnem okolju. Te pogosto ne najdejo, saj šele takrat ugotovijo, da njihova izobrazbena smer ali stopnja ne ustrezata povpraševanju. Podžupan je v uvodu poudaril, da je Občina Ljutomer v prvi vrsti institucija, ki zagotavlja pogoje za pridobitev novih investitorjev, ki prinašajo nova delovna mesta. Glede na vse boljše razmere v gospodarstvu je povpraševanje po delovni sili tudi v ljutomerski občini veliko, vendar, kot ugotavlja tudi podžupan, pa trenutno ni velikega povpraševanja po visoko izobraženih kadrih. Mladim je svetoval, da se že kot srednješolci, pozneje pa kot študentje, vključijo v razna društva in organizacije v občini in si s tem pridobijo marsikatero uporabno znanje za prihodnost, po končanem študiju pa tudi z lastno iniciativo in drznostjo v svoji regiji pričnejo poklicno pot. Dodal je še, da se z ureditvijo novih zemljišč za poslovno-obrtne cone  v Ljutomeru pričakujejo tudi investitorji, ki bodo zaposlovali visoko izobražene ljudi.

Občni zbor PGD Cezanjevci
Datum dogodka: 7.1.2020

Člani Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Cezanjevci so se v soboto, 4. januarja 2020, zbrali na že 126. občnem zboru. Iz poročil o delu v letu 2019, ki so jih predstavili predsednik Aleš Lipovec, poveljnik Saša Gornjak in blagajnik Robert Markovič je društvo opravilo zadane naloge, ki so se nanašale predvsem na izobraževanje članstva ter vzdrževanja in nakup opreme. Izmed gostov so na občnem zboru spregovorili tudi podžupan Občine Ljutomer Janko Špindler, predsednik Gasilske zveze Ljutomer Andrej Rus in podpredsednica Krajevne skupnosti Cezanjevci Katja Vunderl, ki so pohvalili člane društva za opravljeno delo in jim zaželeli vse dobro tudi v letošnjem letu.

Mineva 75 let od boja na Prelogovi domačiji
Datum dogodka: 6.1.2020

V nedeljo, 5. januarja 2020, je bila slovesnost ob spominski plošči na nekdanji Prelogovi, današnji Bunderlovi domačiji na Grlavi. Pred natanko 75. leti, in sicer 5. januarja leta 1945, so Kozaki obkolili Prelogovo domačijo. V poslopju so bili poleg gospodarja, gospodinje in hčerke tudi štirje partizani, kateri so na poziv k predaji odgovorili z orožjem. V boju, med katerim je bila domačija tudi požgana, so podlegli trije partizani ter gospodar in gospodinja, pobegniti je uspelo je le hčerki Stani. »Dejanje, ki so ga takrat izvedli Prelogovi je več kot le častno in pogumno. Gre za prleške heroje. Zaslužijo si več, kot le enkratni spomin ob spominski plošči. Namreč vsa dejanja prleških herojev nad nemškim okupatorjem bo potrebno še dodatno ovekovečiti, saj so se v večini primerov bojevali v neenakopravnem položaju. Bolj ali manj je šlo za boj med 4. ali 5. partizani proti celotnemu nemškemu vojaškemu vodu. Česar smo se Slovenci takrat lotili in uspeli je zgodovinsko nepredstavljivo, zato smo upravičeno lahko še danes ponosni. Dodatno ovekovečiti pa je potrebno omenjene dogodke, ker se danes pozablja na herojstvo tistega časa. Danes imamo politiko, ki želi tisti čas, torej zgodovino, reinterpretirati. Večni boj med rdečimi in belimi je prišel danes tako daleč, da imamo mlade Slovence, ki se na določenih prireditvah oblečejo v domobranske uniforme. V uniforme, katere so nosili vojaki, ki so neposredno sodelovali s sovražnikom in prisegli Hitlerju. V uniforme, ki so takrat sodelovale s sovražnikom, ki je obkolil Prelogovo domačijo. Kako smo lahko pustili, da je prišlo do tega? Kako smo pozabili, da je Narodnoosvobodilni boj bil združenje različnih političnih skupin z enim jasnim ciljem, in sicer osvoboditev Slovencev. Vse ostalo je povojni čas in drugo obdobje slovenske zgodovine,« je dejal slavnostni govornik podžupan Občine Ljutomer Niko Miholič, ki je skupaj s predsednikom državnega zbora Dejanom Židanom in predsednico Krajevne skupnosti Krištanci, Šalinci, Grlava Slavico Sunčič, ob prisotnosti častne straže slovenske vojske, ob spominsko ploščo položil lovorjev venec.

Strani