Galerija

Medobčinsko tekmovanje Kaj veš o prometu
Datum dogodka: 26. 4. 2017

V torek, 25. aprila 2017, je Osnovna šola Janka Ribiča Cezanjevci gostila medobčinsko tekmovanje Kaj veš o prometu. Tekmovanja so se udeležile ekipe osnovnih šol Mala Nedelja, Veržej, Križevci pri Ljutomeru, Ivana Cankarja Ljutomer in Janka Ribiča Cezanjevci.  Mentorje in  tekmovalce sta pred pričetkom tekmovanja pozdravila podžupan Občine Ljutomer Janko Špindler ter predsednik Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Marjan Munda.

Učenci so se najprej preizkusili na spretnostni vožnji po cestišču, kjer so jih ocenjevali policisti Policijske postaje Ljutomer, redarji Medobčinskega inšpektorata in redarstva Ljutomer in predstavniki Avtošole Alma. Nato so na igrišču pokazali svojo znanje na spretnostnem poligonu in se za konec preizkusili še v teoretičnem znanju. Učenci so tekmovali posamično in ekipno. Med posamezniki je prvo mesto zasedel Filip Škrget (OŠ Veržej), ki se bo udeležil tudi državnega tekmovanja.  Na drugo mesto se je zavihtel Tjan Novak (OŠ Veržej), na tretje pa  Rok Jurič (OŠ Mala Nedelja). Ekipno je 1. mesto osvojila OŠ Veržej, 2. mesto je pripadlo OŠ Mala Nedelja, na tretje mesto pa se je uvrstila OŠ Janka Ribiča Cezanjevci.

Gostovanje romunskega zbora Alla Breve
Datum dogodka: 26. 4. 2017

V ponedeljek, 24. aprila 2017, so v sklopu slovensko-madžarske turneje Ljutomer obiskali pevci romunskega zbora Alla Breve z dirigentom Lászlom Kovácsem. Romuni so tako vrnili obisk ljutomerske zasedbe Orfeja, ki je v Romuniji gostovala leta 2014. V Ljutomeru so si gostje ogledali znamenitosti, v Enoteki pa jih je sprejela županja mag. Olga Karba. Predstavila jim je Ljutomer in okolico ter spregovorila o povezavi vina in pesmi v Prlekiji. Ob tem je gostom izročila Monografijo Ljutomera. V Enoteki so se pevci razvajali z žlahtno prleško kapljico, ki jim jo je postregla nekdanja Vinska kraljica Slovenije Sandra Vučko. Dan v prleški prestolnici so pevci zbora Alla Breve skupaj z ljutomerskim Orfejem zaključili s koncertom v ljutomerski cerkvi.

Zasaditev večgeneracijske lipe v Ljutomeru
Datum dogodka: 25. 4. 2017

Čebelarska zveza Slovenije je šolam in vrtcem v ljutomerski občini podarila lipe, v sklopu akcije, s katero ozaveščajo o pomenu čebelarstva in pridelave medu, pa je lipo prejel tudi Večgeneracijski center Pomurja – enota Ljutomer. Tako so županja mag. Olga Karba, podpredsednik Čebelarske zveze Slovenije Janez Vencelj in predstavnica Večgeneracijskega centra Pomurja Nina Stegmüller v ponedeljek, 24. aprila 2017, sadiko večgeneracijske lipe, kot so jo poimenovali, zasadili na dvorišču Večgeneracijskega centra Pomurja – enota Ljutomer. Županja je ob tej priložnosti poudarila, da je sodelovanje med generacijami izredno pomembno, veseli pa jo spoznanje, da je večgeneracijsko sodelovanje v naši občini na tako visokem nivoju. Zadovoljstvo, da so v Ljutomeru zasadili večgeneracijsko lipo, je izrazil tudi Vencelj, ki si želi, da bi se čim več ljudi zavedalo poslanstva, ki ga opravijo čebele. 

Najvišje priznanje v gasilstvu Miroslavu Hunjadiju
Datum dogodka: 25. 4. 2017

V soboto, 22. aprila 2017, je bil v Majšperku Plenum Gasilske zveze Slovenije, na katerem so delegati pregledali poročilo o delu zveze v lanskem letu in si zadali program dela za leto 2017. Slavnostni del Plenuma je bil v znamenju podelitve najvišjih priznanj v gasilski organizaciji – plaket in kipcev gasilca ter priznanj Matevža Haceta. Ob prisotnosti ministrice za obrambo Andreje Katič sta priznanja podeljevala Jošt Jakša in Franci Petek, predsednik in poveljnik Gasilske zveze Slovenije. Najvišje priznanje v gasilstvu je letos prejel tudi Ljutomerčan Miroslav Hunjadi. Slednji je v gasilski organizaciji opravljal pomembne funkcije. Med drugim je bil 20 let občinski poveljnik, na nivoju Gasilske zveze Ljutomer je bil 30 let podpoveljnik. Kot član poveljstva Gasilske zveze Ljutomer je opravljal naloge tudi v pomurski regiji. Leta 1986 se je zaposlil v Prostovoljnem gasilskem društvu Ljutomer, od leta 1989 do leta 2000 je bil zaposlen kot vodja servisne delavnice na Gasilski zvezi Ljutomer, od leta 2000 do upokojitve pa ponovno v Prostovoljnem gasilskem društvu Ljutomer. V Gasilski zvezi Ljutomer je gasilec z največ opravljenimi intervencijami, saj je sodeloval v več kot 1000 gašenjih in reševanjih. Tudi v pokoju ne počiva. Še naprej se udeležuje intervencij Prostovoljnega gasilskega društva Ljutomer ter sodeluje pri usposabljanjih na nivoju društva in zveze.

Medobčinsko prvenstvo v badmintonu
Datum dogodka: 25. 4. 2017

Na 3. medobčinskem prvenstvu v badmintonu v Ljutomeru je nastopilo 18 tekmovalcev. V konkurenci igralcev starih do 15 let je slavil Jan Luka Krajačič pred Nikom Muršičem in Juretom Ahlinom, v članski konkurenci pa je zmagal Damir Tretinjak pred Francem Horvatom in Jakobom Majcnom. V igri dvojic sta prvo mesto osvojila Bianca Žitnik in Dare Vargazon, drugo mesto sta zasedla Arabela Alt in Aleš Potočnik, tretja pa sta bila Dejan Stajnko in Tilen Škarjot.

Tamburaška skupina Vigred praznuje 15 let
Datum dogodka: 24. 4. 2017

Na Osnovni šoli Stročja vas so pred 15. leti pričeli otroke poučevati tamburaško muziciranje. Ustanovljena je bila skupina Vigred. Praznovanje 15-letnice delovanja so pripravili v petek, 21. aprila 2017, v telovadnici tamkajšnje šole. Poleg članov Vigreda, tako skupine malih tamburašev, kot tudi skupine velikih tamburašev, so na koncertu nastopili številni gostje, tudi iz hrvaške Štrigove. S strani vodje ljutomerske enote Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti Mire Rebernik Žižek so bile nekaterim posameznikom podeljene Gallusove značke, v imenu Osnovne šole Stročja vas se je članom skupine Vigred zahvalila ravnateljica Mateja Leskovar Polanič, ljutomerska županja mag. Olga Karba pa je skupini podelila posebno priznanje.

V Vrtcu Ljutomer prireditev ob dnevu Zemlje
Datum dogodka: 24. 4. 2017

Dan Zemlje praznujemo 22. aprila, v zadnjih letih pa se s posebnim dogodkom na ozaveščanje glede varovanja okolja spomnijo v Vrtcu Ljutomer. Tako je bilo tudi letos. V petek, 21. aprila 2017, so medse povabili Varstveno-delovni center Ljutomer, Osnovno šolo Cvetka Golarja, ljutomersko gimnazijo, Dom starejših občanov Ljutomer, Društvo upokojencev Ljutomer in družbo Krka Ljutomer. Na medgeneracijski prireditvi so s plesom in pesmijo obeležili svetovni dan Zemlje. Prireditev si je skupaj s strokovno sodelavko v občinski upravi Karmen Lah ogledala tudi županja Občine Ljutomer mag. Olga Karba, ki je v svojem nagovoru poudarila, da je izredno pomembno že najmlajše občane ozaveščati o pravem odnosu do naše Zemlje. Dodala je, da ni pomemben le odnos do narave, temveč tudi odnos drug do drugega.

Premiera gledališke predstave Retro kaseta
Datum dogodka: 21. 4. 2017

Dijaki Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer so se z gledališko predstavo Retro kaseta uvrstili na regijsko srečanje Vizije, festival mladinske kulture 2017. Premierno so predstavo Rowana Atkinsona pod režijsko palico Bernarda Rebernika  zaigrali v sredo, 19. aprila 2017 v Domu kulture Ljutomer. »Prvotno sem želel sam napisati avtorski tekst, vendar nikakor nisem prišel do prave ideje, motivacije….pogovor z Gorazdom Žilavcem je nanesel na idejo, da bi prevedel Atkinsona in ga uprizoril – dolgo sem odlašal z idejo, saj je bilo nekako treba povezati vse skeče, ker je vsak zase segment in hkrati celota. In ko sem tekst prevedel, sva s prijateljem prišla na idejo, da bi za povezavo vključili band in glasbo v živo,« je povedal Rebernik. Poleg njega so v predstavi nastopili še Alen Trstenjak, Maša Marič, Lara Varga, Gregor Pojbič in Primož Zavec. V imenu ljutomerske gimnazije sta se dijakom za predstavo zahvlila pomočnik ravnatelja prof. Franc Čuš in prof. Tanja Trajbarič Lopert, v imenu Občine Ljutomer pa strokovna sodelavka v občinski upravi Karmen Lah.

Štiri zmage ostale doma
Datum dogodka: 19. 4. 2017

Kasaški klub Ljutomer je že po tradiciji na velikonočni ponedeljek organiziral kasaške dirke. V ponedeljek, 17. aprila 2017, se je na ljutomerskem hipodromu v petih preizkušnjah pomerilo 33 kasačev, najuspešnejši pa so bili člani ljutomerskega kluba, ki so zmagali štirikrat. Za Kasaški klub Ljutomer so zmage zabeležili Floto z Andrejem Antolinom v dirki 3- do 6-letnih kasačev z zaslužkom do 800 evrov, Peterka I z Markom Slavičem v dirki 3- do 14-letnih kasačev z zaslužkom do 2.000 evrov, Lester OZ s Slavkom Jurešem v preizkušnji  3- do 14-letnih kasačev z zaslužkom do 9.000 evrov in Tars Stars z Jankom Sagajem v odprti dirki. Naslednje kasaške dirke na ljutomerskem hipodromu bodo v nedeljo, 21. maja 2017, ko bo med drugim na sporedu spominska dirka Marka Slaviča starejšega.

Velikonočno pokanje s karbidom
Datum dogodka: 19. 4. 2017

Velikonočne praznike je tudi letos v številnih krajih ljutomerske občine pospremilo pokanje s karbidom. Gre za dogodek, ki ima ponekod že skoraj štiridesetletno tradicijo. Tako so mladi v soboto, 15. in v nedeljo, 16. aprila 2017, s karbidom pokali na Podgradju, Kamenščaku, v Babincih, Šalincih in še v številnih drugih krajih po Prlekiji.

V Cezanjevcih izvajajo program Erasmus
Datum dogodka: 10. 4. 2017

Osnovna šola Janka Ribiča iz Cezanjevcev je v okviru programa Erasmus med 3. in 7. aprilom 2017 gostila učence iz Madžarske, Italije, Nemčije, Poljske in Litve. Poleg aktivnosti, ki so se vrstile na sedežu šole, so udeleženci obiskali prleško prestolnico, 24 tujih učencev in njihove mentorje pa je v Mestni hiši v Ljutomeru sprejela županja mag. Olga Karba. Predstavila je Ljutomer in Prlekijo, prav tako pa so županji svojo državo in kraj iz katerega prihajajo, predstavili tokratni gostje. V okviru obiska Slovenije so gostujoči učenci poleg Ljutomera in okolice obiskali Postojnsko jamo in Ljubljano, gostovali pa so tudi na Srednji šoli za gostinstvo in turizem v Radencih, kjer so obogatili kulinarično znanje.

Dan odprtih vrat Vrtca Ljutomer
Datum dogodka: 7. 4. 2017

V četrtek, 6. aprila 2017, je tudi Vrtec Ljutomer pripravil dan odprtih vrat. V svojo družbo so povabili otroke, ki še ne obiskujejo vrtca, starše in druge, ki so se želeli seznaniti z delovanjem in aktivnostmi vrtca. V družbi ravnateljice Vrtca Ljutomer Ksenije Žuman so se med oddelki sprehodili tudi podžupan Občine Ljutomer Janko Špindler, direktorica občinske uprave  dr. Tatjana Fulder in strokovna sodelavka Karmen Lah. Predstavljene so jim bile aktivnosti vrtca, skupaj z otroci pa so tudi ustvarjali in preživeli prijetno dopoldan v družbi najmlajših občanov.

Delovni sestanek z ravnateljicami osnovnih šol in vrtca
Datum dogodka: 7. 4. 2017

Ljutomerska županja mag. Olga Karba se je skupaj z direktorico občinske uprave dr. Tatjano Fulder in strokovno sodelavko Karmen Lah v sredo, 5. aprila 2017, sestala z ravnateljicami osnovnih šol v ljutomerski občini Darjo Kosič Auer, Bredo Žunič, Matejo Polanič Leskovar in Brigito Hojnik ter ravnateljico Vrtca Ljutomer Ksenijo Žuman. Ravnateljice so izpostavile različne vsebine, ki so povezane z ustanoviteljico zavodov Občino Ljutomer. V pogovoru se je razpravljalo o temah kot so zagotavljanje sredstev za izvedbo programov in vzdrževanje objektov, izpostavljene so bile potrebe po energetski sanaciji stavb in prijavi na razpis za nepovratna sredstva, predstavljeni pa so bili skupni programi in razvojni plani zavodov. Prav tako so bila izpostavljena prizadevanja za zagotovitev fizioterapevta in logopeda za otroke s posebnimi učnimi zahtevami.

Beltinski košarkarji slavili v Ljutomeru
Datum dogodka: 5. 4. 2017

V soboto, 1. aprila 2017, je Ljutomer gostil finalni turnir Pomurske košarkarske lige Radenska Naturelle. Za prvo mesto sta se pomerili ekipi Sistemorg Beltinci in Nona Sobota. Slavili so Beltinčani s 77:69 (25:10, 43:30, 59:48). Tretje mesto je zasedla lendavska ekipa Lindau, ki je z 71:67 (13:24, 28:41, 43:58) premagala Prleški študentski klub Ljutomer. Najkoristnejši igralec finalnega turnirja je bil Filip Dora (Sistemorg Beltinci), najboljši strelec celotne sezone je (KD Nona Sobota), za najkoristnejšega igralca rednega dela prvenstva pa je bil proglašen Tomaž Novak (KD Nona Sobota). Pokale in medalje je podeljeval podžupan Občine Ljutomer Janko Špindler.

Povabilo vsem občankam in občanom občine Ljutomer na ČISTILNO AKCIJO 2017
Datum dogodka: 4. 4. 2017

Koledar prireditev v občini Ljutomer v mesecu APRILU 2017
Datum dogodka: 4. 4. 2017