Podeljena Miklošičeva nagrada in priznanja

Občina Ljutomer je osrednjo slovesnost ob slovenskem kulturnem prazniku pripravila v četrtek, 6. februarja 2020, v Domu kulture Ljutomer. Pred slovesnostjo, na kateri je županja Ljutomera mag. Olga Karba podelila Miklošičevo nagrado in priznanja, je Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer v Galeriji Anteja Trstenjaka Ljutomer pripravila literarni performans ob otvoritvi razstave keramike in fotografij z naslovom Dotik.

Osrednji govornik na slovesnosti ob kulturnem prazniku je bil prof. dr. Janez Bogataj. »Ob prebiranju napitnice Zdravljice se pod univerzalno sporočilo vseh časov, za vse družbene skupine in za vsa geografska okolja sveta odpirajo temeljna vprašanja sožitja vseh narodov in ljudstev, vprašanja prijateljstev, strpnosti glede kulturnih različnosti in vprašanja svobodoljubja. Poglejmo samo kam nas je danes privedlo polpreteklo tako opevano prijateljstvo  in celo bratstvo s sosednjim Balkanom, kako se poglablja razumevanje kulturnih razlik, kako prav te razlike ne znamo razumevati kot naše ohladitve, kako smo nestrpni do verskih in še kakšnih različnosti. Prav zato bi si morali večkrat priklicati v spomin izjemne Prešernove misli, saj bi nam bile lahko vodilo in usmerjanje naših dejanj v sodobnem svetu. Ne smejo nas zanimati geografske razdalje, kvadratni kilometri, ampak izključno obsegi ter sporočila kulturnih oblik, ki smo jih podedovali in jih ustvarjamo za izboljšanje naših vsakdanjikov in praznikov. Glede te razsežnosti smo si enakopravni z vsemi okolji, kulturami globalnega sveta,« je med drugim dejal Bogataj.

Miklošičevo nagrado za leto 2020 je prejel Albin Rožman s Spodnjega Kamenščaka za dolgoletno izjemno uspešno delovanje na področju ljubiteljske kulture. Miklošičeva priznanja pa so prejeli Marjan Rudolf s Krapja za tvorno in uspešno delovanje na področju zborovske glasbe, Anton Cimerman z Grab za dolgoletno uspešno delovanje na likovnem področju in Liljana Peršak iz Radoslavcev za uspešno delovanje na področju ljubiteljske kulture.

Kulturni program »Ko spregovori ženska duša« so pripravili dijaki in dijakinje 2. letnika Umetniške Gimnazije na Gimnaziji Franca Miklošiča Ljutomer pod mentorstvom profesorice strokovnih predmetov za gledališče Dunje Zupanec. Izvedli so predstavo Penelopina preja, ki jo je režirala Monika Čuš.