Krajevni praznik KS Radoslavci

Krajani Krajevne skupnosti (KS) Radoslavci so praznovali 12. krajevni praznik, s katerim so obeležili spomin na velikega rojaka, pravnika, pesnika, politika in rodoljuba dr. Jakoba Radoslava Razlaga, rojenega 12. junija 1826 v Radoslavcih.

Osrednja slovesnost je bila v soboto, 8. julija 2017. Med bogatim kulturnim programom, v katerem so sodelovali učenci OŠ Mala Nedelja, folklorna skupina, pevci in godbeniki iz KD Anton Krempl Mala Nedelja ter Ljutomerski tamburaši, je zbrane najprej pozdarvil dolgoletni predsednik KS Janez Rudolf, nato pa je v imenu Občine Ljutomer spregovoril član Občinskega sveta Jože Panič. »Društva, posamezniki, navdušenci, ne glede na področje, v vaših krajih že leta ustvarjate točke, ki navdušujejo čute in duha. Tukaj živite krajani, ki znate biti prijatelji in dobri sosedje, vnašate v svoje življenje veliko bogastva, takšnega, ki ga ni moč izračunati z matematično formulo ali izmeriti s fizikalnimi merili«, je dejal Panič.

Slavnostni govornik je bil zgodovinar prof. Franc Čuš, ki se je v svojem nagovoru osredotočil na nekatere zgodovinske procese, osebnosti, dogodke in posebnosti, ki so zaznamovale ljudi, živeče v Prlekiji. V zgodovinski kontekst je postavil tudi Razlaga, »katerega osebnost in narodno zavednost so vsekakor sooblikovale vse predpostavke: šola, cerkev, študij v Gradcu, druženje s tedanjo slovensko inteligenco, izkušnje z vladajočimi Nemci, družbene spremembe.«

Ob koncu slovesnosti je delegacija, v kateri je bila poleg Rudolfa in Paniča tudi članica Sveta KS Radoslavci Irena Žinko, položila venec k spominskemu obeležju na kraju, kjer je stala rojstna hiša dr. Jakoba Radoslava Razlaga.