Žalna vest: Umrl je Miroslav Steržaj

V 88. letu je umrl Miroslav Steržaj (1933 - 2020), gospodarstvenik, politik, kulturnik in športnik. Svojcem izrekamo iskreno sožalje.

 

Miroslav Steržaj se je rodil 28. februarja 1933 v Rakeku, v Ljutomer pa se je preselil leta 1950. Z ženo Terezijo sta si ustvarila družino, v zakonu pa sta se jima rodila hčerka Jacqueline in sin Harry, ki je bil prav tako vrhunski kegljač. Leta 1955 je začel delati v ljutomerskem Mlekoprometu, najprej 12 let kot komercialni direktor, nato pa do upokojitve leta 1993 kot direktor. V tem času je Mlekopromet postal ena izmed glavnih sirarn v Sloveniji. Po upokojitvi je postal strokovni tajnik Gospodarskega interesnega združenja mlekarstva Slovenije, to funkcijo pa je opravljal do leta 2003.

Vrsto let je bil aktiven na političnem področju. Velja izpostaviti, da je bil osem let  podpredsednik ljutomerske občine ter osem let podpredsednik zbora občin. Leta 1988 postal predsednik ljutomerske občine, to funkcijo pa je opravljal do slovenske osamosvojitve leta 1991. Med letoma 1992 in 1997 je bil član državnega sveta Republike Slovenije. V času županovanja Jožefa Špindlerja je bil med letoma 1998 in 2002 podžupan Ljutomera, leto pozneje pa je bil za vso svoj prispevek k delovanju občine imenovan za častnega občana Občine Ljutomer. Leta 1963 je bil soustanovitelj Ljutomerskega okteta, v katerem je prepeval skoraj pet desetletij, več mandatov pa je bil tudi predsednik Kulturnega društva Ivan Kaučič Ljutomer.

Številnim bo ostal v spominu kot eden najboljših kegljačev nekdanje Jugoslavije. Kar trideset let je bil član jugoslovanske reprezentance (1955 – 1985). Leta 1964 je na evropskem prvenstvu osvojil naslov absolutnega evropskega prvaka, kar pomeni, da je zmagal v vseh kategorijah - posamično, v parih in ekipno. Čez štiri leta mu je uspel še en podvig, saj je osvojil posamično zlato medaljo na svetovnem posamičnem prvenstvu in s tem postal prvi Jugoslovan oziroma Slovenec z  naslovom svetovnega prvaka v kegljanju. Za odlične športne dosežke je med drugim prejel Bloudkovo nagrado. Leta 2012 je bil sprejet v Hram slovenskih športnih junakov. V kegljaške vode je popeljal tako sina Harryja, kot tudi vnuka Janija in Mika.

Miro, hvala vam za vse.